Internationale Vluchtelingendag 2019

BrightStone Group

20 juni 2019: het is vandaag internationale vluchtelingendag. Een onderwerp waar we bij BrightStone Group graag even bij stilstaan. Wellicht heeft u in januari 2019 het artikel dat verscheen bij PW. al voorbij zien komen: ‘Talentvolle vluchtelingen op de werkvloer’. Hierin sprak Frans Rutten, Managing Director bij BrightStone Group, over de redenen waarom HR afdelingen de deuren wagenwijd open zouden moeten zetten voor vluchtelingen. Lees het artikel hier.

Frans: “Tot nu toe hebben wij jonge vluchtelingen ervaren als zeer gedreven en ambitieus”

In het kader van deze internationale vluchtelingendag interviewden we Yazen. Yazen is een van de professionals die werkzaam is bij ons Bright Young Professionals label. In 2014 is hij gevlucht vanuit Syrië en in de maand november kwam hij aan in Nederland. 5 jaar geleden alweer. Hoe gaat het nu met Yazen?

“Het was geen makkelijke weg voor mij”, vertelt Yazen. “Ik kwam in 2014 aan in een land waar ik de taal niet sprak en geen idee had welke stappen ik kon zetten om hier te integreren. Waar moest ik beginnen? Ik had geen opleiding en diploma van hier. Moest ik weer een opleiding gaan doen? Een baan zoeken? In het eerste jaar heb ik hier niks kunnen doen. Alles zat tegen. Echter ben ik goed geholpen door de instantie voor vluchtelingen destijds. Nu ben ik een paar jaar verder. Ik spreek de Nederlandse taal, heb een MSc. diploma ‘Corporate Finance’ behaald bij de Vrije Universiteit in Amsterdam, heb een leuke baan, ben pas getrouwd en sinds een paar weken heb ik officieel een Nederlandse identiteit”.

Hoe ben je bij Bright Young Professionals terecht gekomen?

Via via kwam ik bij Bright Young Professionals terecht in de zomer van 2018. Ik vertelde aan Frans dat ik een baan aan het zoeken was. “Ik heb de taal geleerd en een master gedaan. Nu wil ik aan de slag!”. Wil je in Nederland werken of in het buitenland werken?, vroeg Frans mij. “Ik gaf aan dat ik in Nederland wilde werken. Ik wil hier verder integreren”. Frans heeft mij hierbij geholpen. “Ik wil jou helpen om de ideale baan te vinden”.

Wat voor werk doe je momenteel?

“Ik werk bij BNP Paribas security services binnen de backoffice waar ik mij bezighoud met investment banking voor de zakelijke markt. Ik heb alleen maar Nederlandse collega’s, maar ik voel me volledig geaccepteerd. Mijn collega’s hebben me goed geholpen bij mijn integratie in Nederland. Ik heb hier veel mogelijkheden om mij in de toekomst verder te ontwikkelen. Daarnaast heb ik bij Bright Young Professionals bijvoorbeeld de workshop over communicatie skills gevolgd. Heel interessant!”

Wat zou je andere jonge vluchtelingen meegeven die in Nederland willen starten met een carrière?

“Het is misschien niet makkelijk om in een andere cultuur te integreren, maar geef niet op als het in eerste instantie niet lukt. Blijf gewoon proberen, al is het 3-4-5 keer. Zet door en dan kom je er!”

Bright Young Professionals
Binnen BrightStone zijn wij enige tijd geleden gestart met het Bright Young Professional label. Onze jonge professionals hebben veelal een masterstudie afgerond en voorzien organisaties van hun frisse blik, gedrevenheid en kennis. Uniek aan BrightYP is dat de jonge professionals gedurende het eerste jaar deelnemen aan onze Bright Talent Academy. Dit programma bestaat uit een assessment, evaluaties en verschillende soft- en hard skills trainingen. Na het eerste jaar kunnen zij kosteloos worden overgenomen door de opdrachtgever. Het label is internationaal georiënteerd (27 nationaliteiten).

Andere berichten