Zijn fintechs de poortwachters van de toekomst?

Webinar Fintech

Het antwoord is te vinden in grofweg twee obstakels, zo werd duidelijk in de presentatie van Anjeni Pancham-Bedi, Compliance Manager bij CM.com. Een bekende Payment Service Provider (PSP) en Fintech die uitgangspunt was voor de discussie, onder leiding van Erik Reissenweber, Anti-Money Laundering Specialist bij AMLC en oprichter van Podcast Compliance Adviseert. Bijna 70 professionals namen deel aan het webinar.

 

Tegenstrijdige belangen

Snelheid is essentieel voor het aanmaken van een onlineaccount zodat je de betaling aan de webshop kunt verrichten; hoe sneller en gemakkelijker, hoe beter de klantbeleving. Dat is tegelijkertijd ook waar de ‘schoen wringt’. Voor het uitvoeren van een volledig KYC-proces, is meer informatie nodig en dus meer tijd van de klant. Voor fintechs is dit de eerste uitdaging om hun rol als poortwachters goed te kunnen uitvoeren.

 

Optimaliseren samenwerking tussen fintechs en banken

De oplossing zou gedeeltelijk kunnen zitten in een intensievere samenwerking tussen banken en fintechs, om de klanten die ze beiden bedienen zo goed mogelijk in kaart te brengen. De traditionele banken lijken echter in de praktijk vaak niet goed voor ogen te hebben waar ze precies naar moeten vragen als ze informatie nodig hebben van een PSP. Hier ligt de tweede uitdaging die het fintechs nog bemoeilijkt om het plaatje rond te krijgen. 

 

Uitdagingen en kansen

Op deze twee gebieden is dus nog flink wat werk te verrichten door fintechs om hun poortwachtersrol te kunnen vervullen. Tegelijkertijd biedt het kansen om samenwerking op te zoeken met banken om samen vorm te geven aan de ontwikkelingen op het gebied van het anti-witwasbeleid. BrightStone Group ziet hierin een duidelijke rol weggelegd, als kennispartner maar ook zeker als organisatie die mee kan werken aan het behalen van de doelen rondom de strijd tegen witwassen en financiering van terrorisme.

 

Heb je vragen of opmerkingen? 

Of wil je dat we eens met je meedenken over hoe jullie organisatie kan sturen op het behalen van de doelen rondom de strijd tegen witwassen en financiering van terrorisme? We denken graag mee! Neem gerust contact op met Sharlinie Hiralal: T: 06 25 34 43 37 M: sharlinie.hiralal@brightstonegroup.nl.

 

Heb je vragen aan Anjeni Bedi Pancham of Erik Reissenweber? Stuur ons een e-mail, dan gaan wij er mee aan de slag!

Andere berichten